Translate

piątek, 23 sierpnia 2013

Bakłażan faszerowany

Przygotuj 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 gad mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego keczupu, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, pół łyżki suszonej bazylii, 2 łyżki bułki tartej, kilka plastrów żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku.

Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć ze środka miąższ, tak aby przy skórce pozostała półcentymetrowa warstwa. Posolić i odstawić na czas przygotowania farszu. Przed napełnieniem osuszyć ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym tłuszczu włożyć pokrojone ząbki czosnku, a następnie drobno pokrojoną cebulę. Udusić, posolić, dodać mielone mięso, zamieszać, aby mięso straciło surowy charakter. Dodać koncentrat pomidorowy i keczup, doprawić ziołami, miodem i sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli farsz ma zbyt rzadką konsystencję, trzeba dodać bułkę tartą. PO lekkim ostudzeniu ułożyć na wcześniej przygotowanych połówkach bakłażana. Ułożyć z żaroodpornym naczyniu, farszem do wierzchu, przykryć plastrami sera żółtego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 20 minut.

Taki farsz można urozmaicać, dodając kilka kurzych wątróbek, lub też całkowicie zastąpić mięso kawałkami sera feta albo cukinii.


Zaletą bakłażana jest nisko kaloryczność, ponieważ aż w 90% zbudowany jest z wody a zaledwie    2 % to cukry. Zjadając go dostarczmy do naszego organizmu potas, magnez oraz wapń. Bardzo dobre źródło błonnika. Oberżyna ma właściwości detoksykacyjne i zalecany jest przy kuracjach antybiotykowych, poprawia również przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.

Należy jednak pamiętać o tym, że jest on ciężkostrawny i może powodować wzdęcia ale bardzo ciekawą jego właściwością jest to, że pomaga w trawieniu bardzo tłustych, ciężkich mięs.

Fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo.


Natomiast warzywo to powinny wyeliminować z diety: kobiety w ciąży, osobom mającym problemy z nerkami lub osobom chorym na reumatyzm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz