Tu będzie kilka pomysłów na przygotowanie pysznych past, ja podaję z krakersami ale również można z bagietka , natomiast Moi drodzy jeśli nie macie weny na samodzielne wykonywanie poniższych past zawsze można skorzystać z gotowych np. suszone pomidory z bazylią :)
Krakersy TZATZIKOWE
Składniki:
- duże opakowanie krakersów
-300 gserka naturalnego (np. „Bieluch”)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy
- 3 łyżeczki greckiej przyprawy „tzatziki”
Dodatkowo:
- zielone oliwki
- suszone pomidory
- pieprz, ostra papryka
- ogórek
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka i wymieszać z oliwą i przyprawą „tzatziki’.
Doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką (w zależności od stopnia pikantności jaki chcemy uzyskać).
Powstałą masę nałożyć na krakersy. Na każdy krakers nałożyć odrobinę startego ogórka, pół oliwki i kawałek suszonego pomidora.
Krakersy z pastą jajeczną
Składniki:
-2 duże opakowania słonych krakersów
-15 jajek
-5 łyżek majonezu
-1 pęczek drobnego szczypiorku
-3 ząbki czosnku
-około 5 cm kawałek białej części pora
-szczypta soli
-świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu obieramy ze skorupek i kroimy na cztery części.
Do jajek dodajemy majonez, pokrojony szczypiorek, pora oraz starte ząbki czosnku.
Pastę miksujemy na gładko, doprawiamy grubą, morską solą oraz pieprzem.
Każdego krakersa smarujemy jedną łyżeczką pasty jajecznej, posypujemy chrupiącą cebulką lub szczypiorkiem.
Krakersy z pastą serową
Składniki:-duża paczka krakersów,
-300g żółtego sera,
-3-4 łyżki majonezu,
-1-2 ząbki czosnku,
-połówki orzechów włoskich,
-natka pietruszki,
-pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Wymieszać z majonezem w takiej ilości, by zrobiła się pasta. Pastę nakładać na krakersy, wierzch udekorować połówkami orzecha i listkami pietruszki.
Z tych ilości powinno wyjść jakieś 18-20 sztuk.
Krakersy z twarożkiem
Składniki:
-1 opakowanie słonych krakersów
-25 dag sera twarogowego
-1 świeży ogórek
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Widelcem rozgnieść ser twarogowy, dodać czosnek i ogórek, wszystko razem dobrze wymieszać i przyprawić. Tak przygotowana pastę nakładać na pojedyncze krakersy. Udekorować czerwoną papryką i listkami melisy lub mięty.
Krakersy na ostro
Składniki:-2/3 puszki białej fasoli konserwowej
-6 szt. suszonych pomidorów w oleju z ziołami
-1 łyżka salsy z papryki żółtej i czerwonej
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczki tabasco
-szczypta mielonego kolorowego pieprzu
-1 opakowanie krakersów solonych
-kilka czarnych oliwek do dekoracji
Przygotowanie:
Fasolę, pomidory, salsę, czosnek i tabasco przekładamy do miseczki i miksujemy blenderem na jednolitą pastę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby szczyptą soli. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krakersy. Oliwki kroimy w półkola i dekorujemy.
Pasty- można je przygotowywać na bazie oliwy z oliwek lub innego oleju np. lnianego, bogatego w kwasy omega-3. Składnik smakowy stanowią orzechy laskowe, arachidowe, włoskie, razem lub osobno. Znakomitą bazą mogą być pestki dyni, słonecznika. Dla nadania smaku odpowiedni jest czosnek, oliwki, kapary, suszone pomidory, imbir, musztarda, zioła, przyprawy również razem jak i osobno. Po zmiksowaniu wszystkich składników znakomita pasta od razu jest gotowa. Z ciepłym tostem smakuje wybornie. Można z niej błyskawicznie przygotować sos do makaronu lub sałatek.
Pasta orzechowa
Składniki:-garść orzechów ziemnych
-garść orzechów włoskich
-garść zaieren słonecznika
-1/2 szklanki oliwy z oliwe lub innego ulubionego oleju
- 1 mała łyżeczka pikantnej pasty z limonek
-1łyżeczka miodu
-1 ząbek czosnku
- garśc zielonych oliwek
-1/2 łyżeczki sambalu
-2łyżki sosu sojowego lub szczypta soli
-zioła ( kilka listków bazylii lub łyżka świeżych listków oregano)
Przygotowanie:
Orzechy i pestki podgrzać do lekkiego zrumienienia na patelni, co niejest konieczne, ale powoduje, że stają się bardziej aromatyczne. Można również dodać garść łuskanych pestek z dyni, ale wtedy trzeba będzie dolać nieco więcej oleju.
Wszystkie składniki zmiksować, ale nie na gładko, jednolitą masę tylko tak, by pozostały drobne kawałeczki poszczególnych składników. Pikantną pastę z limonki można zastąpić wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Spróbować, doprawić ziołami, przełożyć do zakręcanego słoika, przechowywać w lodówce.
Pesto
Składniki:-kilkanaście liści bazylii
-gałązka rozmarynu
1/2 szklanki oliwy
-15 czarnych oliwek bez pestki
-4 łyżki ziaren słonecznika
-1/2 szklanki sera gorgonzola
-2 ziarenka kardamonu bez skórki
-1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować, tak aby zostały różnej wielkości kawałeczki. Wspaniale smakuje wymieszana ze świeżo ugotowanym makaronem ( dodać odrobinę wody z gotowania)
Pasta z papryki
Składniki:-2 duże papryki
-1/2 szklanki olju
-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
-kilka liści bazylii
-1 łyżeczka miodu
-2 łyżki sosu sojowego lub szczypta soli
-1 ząbek czosnku;
-2 łyżki soku cytrynowego
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę opiec w piekarniku ze wszystkich stron. Natychmiast po upieczeniu włożyć do torebki i szczelnie zamknąć lub przełożyć do zamykanego naczynia. Dzięki temu zabiegowi łatwo będzie można zdjąć z niej skórkę. Po usunięciu skórki i gniazda zmiksować razem z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku.
Jeśli pasta jest zbyt rzadka, dosypać ziaren słonecznika, jeśli zbyt gęsta, dolać oleju. Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.
Tego typu pasty można dowolnie komponować zastępując ziarna słonecznika orzechami laskowymi, a paprykę np. suszonymi pomidorami z zalewy.
Bazę do pasty może również stanowić filet z ryby, kawałek sera owczego lub żółtego. Trzeba zmiksować oliwę z wybranym składnikiem oraz wypełniaczem w rodzaju pestek lub orzechów. Smak pasty zależy od aromatycznych dodatków czyli ziół, imbiru, czosnku, itp.
Pasta z zielonych oliwek i ser feta
Składniki:-1 szklanka zielonych oliwek
-1/2 opakowania sera feta
-1 ząbek czosnku
-1/2 szklanki oliwy z oliwek
-pieprz, sól
Przygotowanie:
Składniki zmiksować i doprawić zgodnie z upodobaniami smakowymi ( np. łyżeczką soku cytrynowego i łyżeczką miodu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz