Translate

czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta cebulowa

Do przygotowania ciasta do tej tart będziesz potrzebować: 20 dag mąki pszennej razowej, 10 dag masła, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, po łyżce brązowego cukru, oliwy z oliwek oraz 5 łyżek wody. Aby wykonać sos przygotuj: 75 dag cebuli, 3łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kminku, 100 ml gęstej śmietany, 10 dag sera żółtego najlepszy jest tu gouda oraz pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich oraz pieprz i sól do smaku.

Na stolnicy wymieszać należy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, drobno posiekać z masłem. W wodzie rozpuścić cukier, dodać oliwę, wymieszać i połączyć z ciastem, zagnieść kulę i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.Rozłożyć na dnie i bokach wytłuszczonej formy, ugniatając palcami tak aby powstała jednej grubości warstwa, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut w temp 200 stopni C.

Obraną cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, doprawić kminkiem, ziołami, solą, ułożyć na pieczonym cieście, zalać śmietaną wymieszaną z tartym serem. Wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze około pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz