Translate

czwartek, 22 sierpnia 2013

Tatra z warzywami

Podstawą do każdej tatry jest oczywiście kruche ciasto do jego przygotowania będziesz potrzebować: 25 dag mąki, 1/2 kostki zimnego masła, 1/4 szklanki wody, 1 łyżkę oleju oraz szczyptę soli. 
Do przygotowania sosu potrzebujemy 1 opakowanie gęstej śmietany, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżkę masła, 2 jajka, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę mielonego ziela angielskiego, 1 marchewkę, 1 brokuł lub kalafior, 1 cukinię, 1 cebulę lub por, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę ziół ( oregano, bazylia, tymianek, szałwia, natka pietruszki) najlepiej jak mamy świeże ale mogą być suszone oraz odrobina soli i pieprzu.

Zagniatamy kruche ciasto. Najpierw trzeba dokładnie poszatkować dużym nożem mąkę z masłem " na piasek", a następnie nadać mu elastyczność, czyli szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Kulę ciasta zwinąć i odłożyć do lodówki do schłodzenia( na około godzinę). Teraz ważna jest odpowiednia okrągła forma, specjalnie przeznaczona do pieczenia tart, którą trzeba posmarować masłem i ułożyć na niej lekko rozwałkowany placek. Ciasto należy palcami dopasować od naczynia, równomiernie na całej powierzchni, tak aby powstała jedna warstwa tej samej grubości, o nieco wystających brzegach. Ciasto w kilku miejscach należy nakłuć widelcem aby równomiernie się upiekło.

Przygotowanie sosu polega na wymieszaniu 2 jajek ( jeśli ktoś lubi może być ich więcej) ze śmietaną i mlekiem oraz ulubionym żółtym serem i przyprawami.

Na cieście trzeba ułożyć wybrane warzywa, lekko ugotowane we wrzątku z dodatkiem cukru i soli i ostudzone pod strumieniem zimnej wody, a następnie osuszone, oraz warzywa, takie jak cebula, czosnek,por ( uduszone na maśle). Składników nie może być zbyt dużo, ponieważ w formie musi zmieścić się jeszcze sos. Smak tego dania zależy również od wyboru ziół, którymi posypiemy warzywa, przed wlaniem sosu.

Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez pół godziny, sprawdzając czy skorupka utworzona na jej powierzchni jest już lekko zarumieniona.
 Według tego przepisu można również przygotować tartę w warzyw i z kawałkami wędzonego boczku. Wyśmienita jest też tarta z kawałkami ryby, można ją również urozmaicać, dodając ją również kilka listków świeżego szpinaku lub inne sezonowe warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz