Składniki:
-1/2 żółtej papryki i zielonej cukini
-1 kalafior
-1 czerwona cebula
-2 cebule dymki
-2 kiełbasy
-przyprawa do szaszłyków
-musztarda
-sól
Przygotowanie:
Cukinie opłukać i pociąć w plasterki ok 1 cm.. Kalafior umyć ipodzielić na óżyczki a następnie gotować przez ok 5 minut w osolonym wrzątku i odcedzić. Cebulę obrać i razem z kiełbasą pokroić w talarki. Paprykę oczyścić, a po usunięciu gniazda nasiennego pociąć w kawałki najlepiej kwadratowe. Patyczki do szaszłyków delikatnie skropić wodą, po czym wbijać na nie na przemian, kiełbasę, cukinię, cebulę, paprykę oraz różyczki kalafiora. Kolejność oczywiście dowolna. Szaszłyki posypać przyprawą i podpiekać na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez ok 20 minut, co jakiś czas obracając. Podczas grillowania można również polać je odrobiną płynnego miodu z ulubionymi ziołami. Szaszłyki podawać z musztardą.
Zamiast kiełbasy można również dodać kawałki kurczaka, oczywiście świetnym dodatkiem do jogurtów są sosy przygotowane na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, posiekanego koperku lub wymieszanego z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz