Translate
sobota, 17 sierpnia 2013
Frittata
Frittata jest daniem, które najczęsciej przygotowuję ponieważ pozwala na dowolność składników. Korzystając z sezonu sięgam po te warzyw, które mam w ogródku lub można tanio kupić na bazarku lub po prostu po to co posiadam w lodówce.
Frittata może być tylko warzywna jak i z dodatkiem kiełbasy, boczku, szynki czy też np. kurczaka. Można pokusić się również o dodanie sera startego na tarce jarzynowej. Ale tak bogatą jej wersję najlepiej podawać na ciepło.
Czyi danie idealne dla osób na diecie, doskonały pomysł na obiad oraz niespodziewanych gości czy imprezę.
Ja przygotowałam wersję na zimno, gotową Frittatę można pociąć na kwadraciki i serwować jako koreczki. Kostki są niezawodne i idą jak burza.
Składniki:
- 8 – 10 jajek
- warzywa dowolne ja preferuję: kolorowe warzywa sezonowe
- papryka czerwona
-cebula dymka lub czerwona
-bakłażan około 1/2
- mała cukinia
- zielony groszek, spokojnie może być mrożony lub z puszki
- kukurydza z puszki lub mrożona
-fasolka szparagowa
-pieczarki
-pomidorki koktajlowe lub smaczne duże pomidory ( mogą być również pomidorki suszone z puszki- pasują
idealnie)
-sól, pieprz do smaku.
Wszystkie warzywa siekamy w drobną kostkę i podsmażamy ok 5-8 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym lub na patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Pamiętajcie, że muszą pokryć tylko pustą część między warzywami, dlatego lepiej jak warzyw jest więcej. Całość zapiekamy w piekarniku, tak aby wierzch nie był spalony. Ale sprawdzić czy nasze danie jest już gotowe należy nakłuwając frittatę wykałaczką.
Na ciepło można podawać z sałatą, na zimno należy pokroić w równe kwadraciki i nadziać na wykałaczkę.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz