Do wykonania tego prostego dania przygotuj 2 duże pory, 1 szklankę bulionu warzywnego ( możesz również rozpuścić kostkę warzywną w wodzie), 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu śliwkowego ( znajdziesz go na półkach z żywnością orientalną), 2 łyżki miodu pitnego, pół cytryny i 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych.1 filiżanka.
Dokładnie umyte pory, bez zewnętrznych liści przekroić na pół i pokroić w 2 milimetrowe paseczki, na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pory, po kilku minutach wlać bulion warzywny i dusić przez kilka minut. Wyłączyć ogień i doprawić sosem sojowym oraz śliwkowym, miodem pitnym, sokiem z połówki cytryny. Dokładnie wymieszać z orzeszkami i uformować małe piramidki wkładając uduszone pory do foremki, na przykład filiżanki i ugniatając gorącą masę łyżką. Ustawić na półmisku, kładąc foremkę do góry dnem. Podawać na ciepło można z opiekanymi ziemniaczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz