Translate

niedziela, 18 sierpnia 2013

Szparagi

Sałata z zielonymi szparagami


Składniki:
-po kilka listków różnych sałat                                               
-1 awokado
-1 łyżka soku z cytryny
-1 pęczek zielonych szparagów
-4 duże truskawki
-1 łyżka octu balsamicznego
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Zmiksować umyte truskawki, dodać sól, pieprz i cukier, ocet balsamiczny oraz oliwę i dokładnie wymieszać. Jeśli truskawki są mało słodkie, można dodać więcej cukru. Umyć i osuszyć liście sałaty, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterce.
W osolonej wodzie z odrobiną cukru ugotować umyte szparagi. Zielone szparagi nie wymagają obierania ze skórki, wystarczy odciąć twarde końcówki. Stają się miękkie po 10 minutach. Powinny być jędrne. Po odcedzeniu i ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w salaterce na sałacie. Umyte awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół i po wycięciu pestki pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na sałacie. Całość polać sosem.





Białe szparagi w przeciwieństwie do zielonych są delikatniejsze w smaku, bywają jednak włókniste i wymagają grubszego obierania. Natomiast szparagi zielone często nie wymagają w ogóle obierania, poza tym łatwiej je kupić.Należy wybierać szparagi jędrne, o główkach zwartych. A najlepsze są te, które po potarciu główkami wydadzą skrzypiący dźwięk.

Szparagi w boczku

Składniki:
-20 szparagów
-20 plastrów boczku (można wybrać również jakąś szynkę)
-sól,
Przygotowanie:
Szparagi nalezy oskrobać, opłukać i jeżeli istnieje taka potrzeba odciąć stwardniałe końcówki.oskrobać, opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki. Najlepiej związać w pęczek i gotować w wysokim garnku w osolonej wodzie ok. 20 minut. Po ugotowanie osączyć i wystudzić.Każdy szparag owinąć owinąć plasterkliem wędzonego boczku.
Rozgrzewamy mocno olej na patelni i obsmażamy dokładnie szparagi z każdej strony aż boczek się zarumieni. Najlepiej podawać na gorąco.



Sałatka z pieczoną papryką

Składniki:
-3 papryki( najlepiej czerwona, żółta i zielona) 
-1 upieczona pierś z kurczaka
-1 sałata lodowa
-1łyżka ostrej musztardy
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1łyżeczka miodu
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Łyżkę ostrej musztardy utrzeć z oliwą. łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką miodu, dodać sól,pieprz do smaku. Paprykę upiec na grillu, w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia, aby zmiękła i łatwo dała się obrać ze skórki, pokroić w paski.

 Sama papryka pieczona polana sosem jest smaczna, można ją również podawać np. z mozzarellą, z oliwkami, z serem feta.

Pierś z kurczaka posmarować zalewą ( uzyskana z połączenia łyżeczki musztardy, łyżeczki oliwy, szczypty soli i szczypty ostrej przyprawy curry) i upiec w piekarniku lub na grillu. Ostudzić.
Sałatę lodową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na niej paski pieczonej papryki oraz pokrojoną w plastry pieczoną pierś kurczaka, polać sosem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz