Translate

niedziela, 18 sierpnia 2013

Papryka

Sałatka z pieczoną papryką

Składniki:
-3 papryki( najlepiej czerwona, żółta i zielona) 
-1 upieczona pierś z kurczaka
-1 sałata lodowa
-1łyżka ostrej musztardy
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1łyżeczka miodu
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Łyżkę ostrej musztardy utrzeć z oliwą. łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką miodu, dodać sól,pieprz do smaku. Paprykę upiec na grillu, w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia, aby zmiękła i łatwo dała się obrać ze skórki, pokroić w paski.

 Sama papryka pieczona polana sosem jest smaczna, można ją również podawać np. z mozzarellą, z oliwkami, z serem feta.

Pierś z kurczaka posmarować zalewą ( uzyskana z połączenia łyżeczki musztardy, łyżeczki oliwy, szczypty soli i szczypty ostrej przyprawy curry) i upiec w piekarniku lub na grillu. Ostudzić.
Sałatę lodową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na niej paski pieczonej papryki oraz pokrojoną w plastry pieczoną pierś kurczaka, polać sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz